Yatırımda Kadınlar Neden Daha Başarılı?

kadınlar yatırım

Yatırım dünyasında kadınlar giderek daha önemli roller üstleniyor ve yapılan araştırmalar, kadınların özellikle son yıllarda yatırımda erkeklerden daha başarılı olma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Her ne kadar yatırımın cinsiyeti olmasa da bu durum, finansal piyasaların dinamiklerini ve yatırımcı profillerini yeniden gözden geçirmemizi gerektirebilir. Bu başarı, kadınların yatırım yaparken sergiledikleri farklı yaklaşım ve stratejilerden kaynaklanıyor olabilir. Kadınların yatırımda başarılı olduğunu gösteren istatistiklere daha irdeleyici gözle bakarak, bu başarının kaynağını keşfetmeye çalışalım.

Detaylara Dikkat ve Mükemmeliyetçilik

Kadınlar, yatırım yaparken daha disiplinli bir yaklaşım sergileme eğilimindedir. Wells Fargo’nun 2023’te yayımladığı “Kadınlar ve Yatırım” raporuna göre, kadın yatırımcılar, yatırım planı oluşturma ve bu plana sadık kalma konusunda daha başarılıdır. Kadınların detaylara dikkat etmeleri ve mükemmeliyetçi olmaları, örneğin, bir yatırım kararını değerlendirirken yalnızca şirketin mali tablolarını incelemekle kalmayıp aynı zamanda şirketin yönetim ekibini, sektördeki konumunu ve gelecekteki potansiyelini de göz önünde bulundurmak gibi birtakım ayrıntıları beraberinde getirebilir. Araştırma kadınların, yatırım yaparken daha ince eleyip sık dokuduğunu göstermiştir.

Duygusal Zeka ve Sabır

Kadınların yatırım dünyasında öne çıkmasının bir diğer sebebi ise duygusal zekalarıdır. Kadınlar, duygusal olarak erkeklerden farklı olduklarının farkındadırlar ve bu farklılığı avantaja dönüştürürler. Yatırım yaparken duygusal dalgalanmalara kapılmadan, mantıklı ve sabırlı kararlar alabilirler. Örneğin, piyasalarda ani dalgalanmalar yaşandığında, panikleyip aceleci kararlar almak yerine, durumu sakin bir şekilde değerlendirir ve stratejik bir şekilde hareket ederler. Bu da uzun vadede daha başarılı yatırım sonuçları elde etmelerini sağlar.

Sayılara Yansıyan Başarı

Kadınların yatırım dünyasında öne çıkmasının bir diğer sebebi ise farklı çalışan zekalarıdır. Duygusal zekaları onları bir adım öne taşır. Bu farklılığı avantaja dönüştüren kadınlar, yatırım yaparken duygusal gelgitlere kapılmadan, mantıklı ve sabırlı kararlar alarak örneğin, piyasalarda ani dalgalanmalar yaşandığında, panikleyip aceleci kararlar almak yerine, durumu sakin bir şekilde değerlendirir ve stratejik bir şekilde hareket edebilirler. Genel olarak risk almaktan kaçınma eğiliminde olup aldıkları riski de daha hesaplanmış ve stratejik biçimde ele alan bir yatırımcının uzun vadede daha başarılı yatırım sonuçları elde etmesi beklenen bir sonuç olarak karşımıza çıkacaktır.

Wells Fargo’nun yaptığı araştırmaya göre, kadın yatırımcılar, erkeklerin aldığı riskin yaklaşık %85’ini alırken, erkeklerin getirisinin %96’sını elde etmişlerdir​. Böylece kadınların yatırımları, erkeklerinkine oranla daha az dalgalanma gösterirken benzer getirilere ulaşmıştır. Warwick Business School’un araştırmasına göre İngiltere Borsası FTSE 100 üzerinde 36 aylık dönemde kadın yatırımcıların daha yüksek gelir elde ettiği belirtildi.

Vade Ayarlı Getiriler

Öte yandan kadınların yatırımda vadeye de daha çok dikkat edebildiği gözlemlenmiştir. Vade hedefine ve hesaplamasına sadık bir yatırımcı olarak bir kadın, genellikle daha temkinli yatırımcılar olarak bilinebilir bu yaklaşım, onların daha sürdürülebilir ve güvenli yatırımlar yapmalarına olanak tanır. Warwick Business School’un çalışması, kadınların daha az spekülatif hisse senetlerine yatırım yapma ve zarar eden hisse senetlerini elden çıkarma konusunda daha kararlı olduklarını göstermiştir​​. Bu strateji, kadınların daha düşük volatilite ile benzer veya daha yüksek getiri elde etmelerini sağlamıştır.

İletişim ve İş Birliği Eğilimi

Yatırımda başarılı olmanın bir diğer anahtarı ise güçlü iletişim becerileridir. Çevresinden yardım almaktan çekinmeyen bir yatırımcı, iş birliği yaparak bilgi ve deneyimlerini paylaşır, bu da onun daha geniş bir perspektif kazanmasına ve daha iyi yatırım kararları almasına yardımcı olur. Kadınlar, yatırım yaparken daha fazla bilgi edinme ve eğitim alma eğilimindedir. Wells Fargo’nun araştırması, kadınların yarısının finansal danışmanlarla çalıştığını ve yatırım konusunda daha fazla bilgi edinmeye istekli olduklarını ortaya koymuştur. Bu bilgi ve eğitim arayışı, kadınların daha bilinçli ve stratejik yatırım kararları almalarını sağlamıştır.

Sonuç: Yatırım Kadınlara, Kadınlar Yatırım Dünyasına Kazandırıyor

Öyleyse kadınların yatırımda erkeklerden daha başarılı olmalarının arkasında disiplinli yaklaşımları, risk yönetimi stratejileri, uzun vadeli perspektifleri ve bilgiye açıklıkları olabilir. Kadınların finansal planlarını oluşturma, bu plana sadık kalma ve danışmanlık alma konusundaki isteklerinin, onların çekici yatırım sonuçları elde etmelerinde önemli rol oynadığının altını çizer nitelikte olan bu yazı elbette her kadını kapsamadığı gibi cinsiyet rollerini genelleştirme niyetinde de değildir.​ Blogda işaret edilen istatistiki faktörlere ek bir son not olarak, yatırım dünyasında kadınların başarılarını desteklemek, onları teşvik etmek, genel finansal piyasaların daha dengeli ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunacaktır.