İlk olarak 2008 yılında literatüre giren Robot-Danışmanlık son yıllarda giderek artan popülariteleri ile tüm dünyada küçük yatırımcının gözdesi oldular. Robo danışmanlar esasen çok küçük komisyon ücretleri karşılığı kullanılabilen, akıllı ve uyum sağlayan algoritmalar kullanarak, yatırımcının risk tercihleri çerçevesinde yatırım portföyünü yöneten yazılım platformlarıdır. Kullanıcılarının Teknoloji veya derin bir yatırım felsefesine sahip olmaları gerekmez. Bu platformlar yatırımların dağılım dengesini, dağıtılan kar paylarının tekrardan değerlendirilmesi gibi işlemleri de otomatik olarak takip ederler. Peki, iyi bir Robo Danışmanlık platformunda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Maliyet / Kazanç dengesi: Robo danışmanlık platformları, portföy yönetim şirket komisyonlarına göre hayli düşük ve ulaşılabilir olsa da platformların gerçek dünya performansı, platformu tasarlayan ekiplerin tecrübe ve becerileri ile sınırlıdır.
SPK ve Vergi Mevzuatlarına uyum: Yatırımcıların piyasa risk algı profillerine göre yatırımlar yönlendirilirken aynı zamanda güncel mevzuatlara göre vergi ve düzenleyici kuruluşlardan kaynaklanan giderler de asgaride tutulmalıdır.
Esneklik: Pek çok risk kategorisinde detaylı sorularla parametrik ayarlar yapılsa da, algoritmik ayarların gerçek piyasa performansında ciddi sınırlamalar taşıdığı bilinmelidir.
Sürdürülebilirlik: Robo danışmanlık platform getirileri, aynı risk profili ve benzer piyasa koşullarında bile büyük sapmalar gösterebilmektedir.
Kriz performansları: 2008’den bugüne kadar yaşanmış daralmalar ve krizler, buhran zamanlarına kıyasla ufak çaplıdır. Robo danışmanların büyük daralma ve krizlerde nasıl performans göstereceği bilinmemektedir. Bütün bu soru işaretlerine rağmen 2020 yılı sonunda Robo danışmanlar tarafından yönetilecek portföy büyüklüğünün 2 Trilyon USD’ye ulaşması beklenmektedir.