Bitcoin’i öğrenen herkesin duyduğu ama genellikle yanlış anladığı bir konu var: on-chain veri.
Yanlış anlaşılmasının nedeni ise bu verileri yorumlayanların konuya hakim olmaması. Bu veriyi kristal küre gibi tanıtması. On-chain veri bize geleceği gösteren sihirli bir küre değildir.
Aksine geçmişi ve bugünü gösteren, ve tartışmaya açık olmayan (teyit edilebilir) veriler bütünüdür. Bir anlamda blokzincirin bize sağladığı şeffaflık ile Bitcoin yatırımcılarının cüzdanlarının röntgeni diyebiliriz.
Peki eğer bugünü gösteriyorsa ne işimize yarar?
Bu yazıda neler var?
On-chain Veri Ne İşe Yarar?
Piyasa döngüleri yatırımcı psikolojisinin bir tezahürüdür.
Ayı ve boğa dönemleri gelişmelere verilen aşırı tepkiler sonucu oluşur. Bu zaten herkesin bildiği bir şey. Ama döngünün neresinde olduğumuzu gösteren veri çok azdır. Genellikle hareketli ortalamalar ya da Google aramaları analizleri ile döngüler analiz edilir. On-chain veri ise bize mevcut yatırımcıların davranışlarını anında görmemizi sağlar:
- Balinaların ne zaman alıyor/satıyor? (akümülasyon/dağıtım)
- Kısa vadeli yatırımcı güven kaybedip satış yaptı mı? (boğa sonu)
- Uzun vadeli yatırımcılar piyasadan ümidini kesip satış yaptı mı? (ayı sonu)
Şimdi en sık kullanılan metriklerden birisini basitçe öğrenelim.
Realized Price Nedir?
Realized price gerçekleşmiş fiyat demektir. Yani Bitcoin yatırımının maliyeti. Hesaplanması çok basittir.
Bitcoin’in son hareket ettiği andaki fiyatı baz alır. Mesela bir sene önce Bitcoin aldık. O dönemde Bitcoin fiyatı 40K olsun. Aradan bir sene geçti ve Bitcoin 80K oldu. Ama biz henüz satmadık, bekliyoruz. Yani hareket ettirmedik. Bu durumda bu Bitcoin’in gerçekleşmiş değeri hala 40K. Bu tekil bir UTXO’daki maliyeti gösterir. Ancak benzer hesaplamayı belli kategoriler oluşturarak yapmak mümkündür. Mesela bakiyesi 100 milyon dolardan fazla adreslerin maliyeti, ya da son 3 ayda girenlerin maliyeti gibi.
Peki döngüler?
Piyasa Döngüsü: Ayı
Gerçekleşmiş fiyata total olarak bakıldığında ise bize bütün piyasanın ortalama olarak kârda olup olmadığını gösterir. Aşağıdaki grafiğe bakabiliriz. Bitcoin fiyatı (güncel piyasadaki fiyatı) gerçekleşmiş değerin altına indiğinde ‘suyun altında’ olduğumuzu söyleyebiliriz. Yani yatırımcılar ortalama olarak zararda.
Bu ayı dönemlerine işaret eder. Peki boğa?
MVRV Oranı
MVRV oranı piyasadaki Bitcoin fiyatının gerçekleşmiş değere bölünmesi ile ortaya çıkar.
Yani ortalama olarak yatırımcılar ne kadar kârda? Önceki döngülerde bu veri 3.7 seviyesine geldiğinde ciddi satışlar başlamış. Yani Bitcoin yatırımdan 2.7x kar edenler bunu yeterli bulmuş.
Bu tekrar olur mu bilemeyiz, ama satışlar başladığında bu satışların on-chain veride anında gözükeceğini biliyoruz. Her hareket ettirmek satış anlamına gelmez. Bu yüzden bu maliyet seviyeleri ortalamadır. Piyasa döngüleriyle alakalı güçlü sinyaller verdiğini de grafiklerden görebiliriz.
Sonuç
On-chain verilerine benzer bir veriler geleneksel finansta olsa sizce bu verinin değeri ne kadar olurdu?
- Kim hangi hisseyi ne zaman almış?
- Ne kadar biriktirmiş?
- Ne zaman satmış?
Blokzincir teknolojisi bize sağladığı şeffaflık ile bize bu bilgileri sağlıyor. Bu bilgilerden değerli analizler çıkartmak ise verileri doğru yorumlamayı gerektiriyor.
Burak Tamaç / www.buraktamac.com